9

Feia temps que a la meva bona amiga, mestra, pedagoga i directora de coral infantil Marta Badia, de Tarragona, li ballava pel cap la idea que el món de les corals infantils pogués disposar d'una cantata amb un tema tan viu a les terres tarragonines com el dels diables, el foc, les bèsties de foc... Ella confiava que jo hi posaria la música i que una escriptora també amiga seva, la Fina Anglès, de l'Aleixar, faria el text.
I si, d'una banda, la Marta va aconseguir la complicitat i el finançament del projecte per part d'Els Rossinyols de Tarragona, de l'altra, amb tota la seva mà esquerra, va propiciar una trobada entre nosaltres: va ser així com vaig conèixer la Fina.
Jo ja havia tingut experiència en la composició musical per a infants i la Fina, amb la seva labor pedagògica i docent i la seva obra de creació, sempre ha estat també a prop dels joves i coneix perfectament les claus literàries que poden seduir els més menuts. Així va començar la creació de la cantata
Foc, foc, xip, xap, xop. La idea inicial proposada per la Marta ens va encantar i ens va entusiasmar. La Fina, amb tota la seva saviesa, va proposar de completar el tema del foc amb el de l'aigua, tan lligat al subsòl tarragoní i al mar i, també, de fer-hi present algun ciutadà de tota la vida.
Tot aquest conjunt de temes, la Fina els va plasmar en uns versos i narracions molt ben enllaçats i combinant un tipus de llenguatge popular amb un llenguatge ric però sempre clar i entenedor: la Fina sabia molt bé a qui anaven destinades les paraules. Per a un músic, sempre és una sort poder comptar amb autors com la Fina Anglès, que saben mimar i facilitar les rimes i els accents perquè la música pugui sortir fluïda i sense entrebancs.
La cantata es va estrenar per Santa Tecla de l'any 2000 coincidint amb l'aparició, per primera vegada, del Ball de Diables Petit de Tarragona, que materialitzava una il·lusió: la Santa Tecla Petita, projecte exemplar i a hores d'ara totalment consolidat. Per a la seva estrena, es va comptar amb la implicació de membres de l'Associació Cor Ciutat de Tarragona, el cor infantil Els Rossinyols de Tarragona i altres músics relacionats amb l'entitat i el món musical tarragoní. La cantata fou editada per gentilesa d'Arola Editors, en dos formats: un volum amb la partitura i les particel·les destinat als músics i un bell conte amb el text, la melodia de les cançons i il·lustracions de Núria Riambau, destinat als nens. Tot plegat va ser un èxit i una alegria compartida pels intèrprets, el públic i els autors.
També feia temps que, en aquest cas a mi, em ballava pel cap la idea de compondre una cantata pel temps de Nadal. El meu propòsit era fugir de la temàtica ultraconeguda del misteri nadalenc, musicat una infinitat de vegades en totes les èpoques i estils. I, és clar, com que l'experiència del
Foc, foc… havia estat tan feliç, vaig parlar amb la Fina de la meva idea i, entre converses i algun àpat, va sorgir la possibilitat de crear una altra cantata, però aquesta vegada per a ser interpretada majoritàriament per adults. Amb molta eficàcia i encert, la Fina va treballar la idea i així va sorgir Nit de Nits, una cantata que refereix totes les nits que configuren el cicle de Nadal, començant per la Nit de Nadal, passant per la nit dels Innocents, la nit de Cap d'Any fins a arribar a la nit de Reis. En aquesta ocasió, la Fina ha creat un text molt interessant fent referència als nostres costums, les nostres festes..., però també ha sabut introduir-hi, amb molta traça, una reflexió actual de com vivim aquestes Nits.
Les paraules de la Fina, una vegada més, han estat les justes, precises i boniques, i la varietat de poemes que ha creat m'ha facilitat la labor de poder compondre i crear un mosaic de peces musicals diferents. Aquest proper Nadal de 2006 serà estrenada a Vic pel Cor Cabirol, amb motiu del seu quarantè aniversari, i per la Coral Canigó. Tinc el pressentiment que encara tornaré a musicar paraules de la Fina i espero que així pugui ser per molts anys.

Josep Baucells
Vic, setembre de 2006

1989. A Sitges, amb M. Lluïsa Amorós en una sortida amb alumnes.

1989. La imatge de la imatge. En un museu de Milà, amb la seva germana Tuni. La fotografia és també una de les seves dedicacions.

1997. A l'Aleixar, amb Teresa Camps, seguint els paisatges de Joaquim Mir.

2006. Amb les seves filloles Mireia, M. Neus i Alba. Foto: Hanka Poláchová

1999. A l'Aleixar, amb Jordi Sierra i Fabra, després d'un fòrum de l'autor.

2005. A la khaima dels Escriptors del Camp de Tarragona, amb Lurdes Malgrat signant llibres el dia de Sant Jordi.

2006. Presentació a l'Aleixar d'Un passeig amb els sentits, de la natura a l'art. Itinerari a l'Aleixar i Maspujols amb l'obra de Joaquim Mir i Marià Manent.

2000. A Torredembarra, amb Josep Baucells.